Bij grote stroomstoringen zijn we nog maximaal drie uur mobiel bereikbaar

what to do during a power outage” by RubyT (I come here for cameraderie) is licensed under CC BY-NC-ND 2.0

Bij een stroomstoring valt bijna alles om ons heen uit, maar het mobiele netwerk kunnen we blijven gebruiken. Dat komt doordat de meeste zendmasten in mobiele netwerken met accu’s zijn uitgerust. Je kan daardoor nog twee tot drie uur blijven bellen.

KPN, Vodafone en T-Mobile hebben alle drie maatregelen genomen om stroomstoringen van maximaal drie uur op te kunnen vangen, zo blijkt uit een rondgang van NU.nl. Daardoor konden mensen bij de stroomstoring rondom de Efteling eind januari nog bellen en appen. Alleen in extreme gevallen, waarbij stroomonderbrekingen langer duren, vallen de zendmasten uiteindelijk uit.

[…]

“Zodra een mobiele zendmast uitvalt, neemt een andere zendmast in de omgeving die nog wel stroom heeft het over”, legt een woordvoerder van KPN uit. “Of je nog kunt bellen, hangt ook af van het feit of de zendmasten in de omgeving nog stroom hebben.”

T-Mobile is bezig met de vernieuwing van het mobiele netwerk. Alle zendmasten krijgen volgens de woordvoerder van het bedrijf ook een externe stroomaansluiting. “Daar kan bij een stroomstoring een noodstroomaggregaat op aangesloten worden.”

[…]

Bij een grote ramp ben je op jezelf aangewezen

Ondanks de maatregelen die providers nemen om netwerkuitval te voorkomen, kan dat bij grote rampen of calamiteiten toch gebeuren. Mensen moeten er rekening mee houden dat mobiele netwerken dan niet beschikbaar zijn, zelfs niet om de hulpdiensten te bellen.

De Rijksoverheid adviseert daarom een noodpakket te maken. Zonder telefoon kan bijvoorbeeld met een fluitje de aandacht van hulpdiensten getrokken worden. Maar ook een radio op batterijen mag niet ontbreken. In noodsituaties worden instructies en informatie via lokale radiostations verspreid.