Zorgen in Tweede Kamer over geplande verkoop vaccinontwikkelaar Intravacc

vaccination, doctor, injection
Photo by kfuhlert on Pixabay

In de Tweede Kamer leven nog steeds grote zorgen over het voornemen van minister Kuipers (VWS) om vaccininstituut Intravacc te verkopen. Oppositiepartijen vinden het niet verstandig om alle kennis over de ontwikkeling van vaccins uit handen te geven aan een commerciële partij. En ook regeringspartij CDA heeft aanvullende eisen en wil zeker weten dat Kuipers het instituut niet zomaar aan de hoogste bieder verkoopt.

De Kamer heeft al eerder afgedwongen dat er geen onomkeerbare stappen gezet zouden worden totdat er vandaag een debat over de kwestie is gehouden. Daarin zullen verschillende partijen aandringen op het stoppen van de verkoopplannen of ten minste het afspreken van betere garanties.

De Nederlandse Staat is op dit moment de enige aandeelhouder van het onderzoeksinstituut in Bilthoven, dat is voortgekomen uit de vaccinafdeling van het RIVM. De productietak werd in 2012 verkocht aan een Indiaas bedrijf, maar ontwikkeling en onderzoek vinden nog wel in Nederland plaats.

Intravacc

In een eigen promotievideo zegt Intravacc betrokken te zijn bij de ontwikkeling van een groot deel van de vaccins wereldwijd. Het instituut, dat al ruim 100 jaar bestaat, werkt in de hele keten van vaccinontwikkeling, van het eerste onderzoek tot het testen op mensen.

Intravacc bleef over nadat eerder de productietak van het Nederlands Vaccin Instituut werd geprivatiseerd. Dat gebeurde nadat het instituut achterop was geraakt ten opzichte van marktpartijen en niet aan de kwaliteitscriteria kon voldoen.

Het instituut beschikt over 2000 vierkante meter aan laboratoriumfaciliteiten. Aanvankelijk was het onderdeel van het ministerie. Sinds het in 2021 een ‘beleidsdeelneming’ is, staat het al op wat meer afstand van de overheid. Intravacc werkt ook nu al samen met commerciële partijen.