Wetenschappers: mogelijk ‘noodlottige spiraal’ door klimaatcrisis

Wetenschappers van twee Britse denktanks waarschuwen voor een ‘doom loop’ door klimaatverandering. Crisis volgt straks mogelijk op crisis en omdat alle aandacht dan naar de consequenties gaat, verslapt de aanpak van het klimaatprobleem. De klimaatcrisis verergert daardoor en we riskeren in een ‘noodlottige spiraal’ te raken.

We krijgen steeds vaker te maken met de consequenties van klimaatverandering. Overheden moeten daar op reageren en zijn veel geld en tijd kwijt aan het herstel na bijvoorbeeld een zware overstroming.

Aandacht verslapt

Volgens twee vooraanstaande Britse denktanks kan dat de problemen op lange termijn nog erger maken, schrijft The Guardian.

Doordat we steeds meer aandacht moeten besteden aan de consequenties van de klimaatcrisis, kunnen we de oorzaken niet meer aanpakken, waarschuwen zij. We kijken dan bijvoorbeeld minder om naar het terugbrengen van de broeikasgassen of het verminderen van onze uitstoot. 

[…]

De wetenschappers benadrukken dat de situatie nu nog niet zo ernstig is, maar als de rampen zich eenmaal na elkaar beginnen te voltrekken kan dat enorme consequenties hebben.

Ook de voedsel- en energievoorziening kan dan in gevaar komen en er is meer kans op grootschalige migratie en conflicten tussen landen. Dit leidt allemaal weer verder af van het oplossen van de klimaatcrisis, vandaar de ‘noodlottige spiraal’.

‘Helaas een nieuwe fase’

Om zo’n ‘doom loop’ te voorkomen moeten politici wereldwijd inzien hoe groot het risico van klimaatrampen is en zo snel mogelijk actie ondernemen, stellen de denktanks. “Helaas bereiken we steeds weer een nieuwe fase als het gaat om de klimaatcrisis”, zegt Laybourn.