Verplichting verantwoord ondernemen voorlopig uit zicht, kabinet trapt op rem

Het kabinet is op dit moment tegen een wetsvoorstel van zes partijen in de Tweede Kamer dat bedrijven verplicht om maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Dat hebben de ministers Schreinemacher en Adriaansens in een gesprek aan de bedenkers van de wet laten weten.

De bewindslieden vrezen dat de regels in Nederland veel strenger worden dan in omliggende landen als de wet wordt aangenomen, met alle gevolgen vandien.

Werkgeversorganisaties hebben al maanden kritiek op de initiatiefwet. Baggeraar Boskalis dreigt Nederland te verlaten als de wet wordt aangenomen.

Het gaat om een wetsvoorstel dat (internationale) ondernemingen wil verplichten iets te doen tegen kinderarbeid, uitbuiting en milieuvervuiling. ChristenUnie, SP, PvdA en GroenLinks kondigden in 2021 de Wet Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen aan. D66 en Volt sloten zich er later bij aan.

In het wetsvoorstel staat dat bedrijven in hun jaarverslag misstanden moeten melden en met een plan van aanpak moeten komen voor de oplossing. Toezicht daarop zou bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM) komen, die eventueel sancties kan opleggen.

‘In huidige vorm niet’

De ministers Schreinemacher van Handel en Adriaansens van Economische Zaken hebben vorige week in een gesprek met de indieners van de wet aangegeven dat het kabinet de initiatiefwet in de huidige vorm niet gaat uitvoeren.