Studentenorganisatie OccupyEUR bezet opnieuw universiteit, dag na erkenning klimaatcrisis door EUR

De bezetting van OccupyEUR op de Erasmus Universiteit © OccupyEUR

Studenten van OccupyEUR bezetten dinsdag voor de tweede keer in korte tijd de Erasmus Universiteit (EUR). Ze eisen dat de Rotterdamse universiteit de banden met milieuvervuilende bedrijven als Shell per direct verbreekt. De bezettingsactie is opvallend, want gisteren nog erkende de EUR voor het eerst dat er een klimaatcrisis is, en dat de universiteit zijn wetenschappelijk onderzoek, onderwijs en bedrijfsvoering daarom drastisch aanpast.

De veertig actievoerders zitten dinsdagmiddag in het Aula-gebouw met protestdoeken. Er staan verschillende activiteiten op de planning, zoals workshops en lezingen. Studenten laten uit protest hun haar knippen. Het is de bedoeling dat de bezetting vreedzaam verloopt, laten ze weten.

‘Greenwashing’

Waarom een dag na de verklaring en de bijbehorende voornemens van de EUR alsnog een bezettingsactie? “De erkenning van de klimaatcrisis is pure greenwashing. De timing was goed, maar het is niet voldoende”, vertelt bezetter en promovendus Vatan aan de lokale omroep OPEN. “Het bevat geen concrete maatregelen en we lopen al zo achter de feiten aan. Er is hier veel in te halen vergeleken met andere universiteiten in de wereld. Zeg in ieder geval dat je er iets aan gaat doen.”

[…]

Richtlijnen voor samenwerking met bedrijven

De Rotterdamse Erasmus Universiteit (EUR) erkent met de verklaring van maandag voor het eerst dat er sprake is van een klimaatcrisis en een dramatische toestand van de levende natuur. Het bestuur kondigt aan dat het daarom de komende tijd wil onderzoeken hoe wetenschappelijk onderzoek, onderwijs en de eigen bedrijfsvoering kunnen bijdragen aan een sneller herstel van het klimaat en ecosystemen.

Uitgangspunt is dat iedere samenwerking moet bijdragen aan het herstel van klimaat en de biodiversiteit.

In zekere zin heeft het eerste protest van de studenten van OccupyEUR geholpen, al zal het een kwestie van lange adem worden.