RIVM vraagt acht provincies geen hout te stoken vanwege gebrek aan wind

blaze, fireplace, bonfire
Photo by Pexels on Pixabay

Het RIVM vraagt aan inwoners van acht provincies om tijdelijk geen hout te stoken. Het gaat om Groningen, Friesland, Overijssel, Drenthe, Utrecht, Flevoland en Noord- en Zuid-Holland. Omdat het in die gebieden op dit moment amper waait, kan het stoken leiden tot gezondheidsklachten en (geur)hinder.

Het stookalert gold maandag ook al voor vier provincies, namelijk Noord-Holland, Utrecht, Flevoland en Friesland. Het uitgebreide stookalert geldt tot woensdagochtend, omdat de wind dan pas in kracht toeneemt. “Daarmee neemt de luchtkwaliteit ook toe”, laat het RIVM weten.

[…] Als het waait blijven die schadelijke stoffen in minder lage concentraties hangen in de straat dan wanneer het windstil is.

Vooral mensen met luchtwegaandoeningen of hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen kunnen last krijgen als er veel wordt gestookt in hun buurt terwijl het niet of nauwelijks waait. “Zij krijgen meer en eerder klachten bij het inademen van rook”, aldus het RIVM.

Het stookalert geldt niet voor mensen die alleen een houtkachel hebben om hun huis mee te verwarmen. Zij hoeven van het RIVM dus niet in de kou te gaan zitten.