Rijkswaterstaat ziet heil in Rotterwad: helpt bij natuurlijke aanvoer van zand

De monding van het Haringvliet is al aan het verzanden. Het plan voor een Rotterwad helpt volgens Rijkswaterstaat bij de natuurlijk aanvoer van voldoende zand. © Provincie Zuid-Holland

Rijkswaterstaat is wel te spreken over het idee voor een Rotterwad, waar de Rotterdamse schrijver en journalist Arjen van Veelen deze week voor pleitte.

Hij droomt dat de Hinderplaat voor de kust van Voorne een natuurgebied wordt waar trekvogels komen, op een deel dat voor mensen kan worden afgesloten. Dit Rotterwad moet in zijn ogen eenzelfde rol gaan spelen zoals het geliefde, maar verdwenen vogelgebied De Beer dat tot 1958 heeft gedaan.

Rijkswaterstaat moet er volgens een woordvoerder als beheerder van de kust en de Noordzee vooral op letten dat toekomstige plannen passen binnen de kaders voor water- en scheepvaartveiligheid en natuur.

Aanzanding

,,Om het eiland Voorne te beschermen tegen overstroming door hoogwater, golfslag en zeespiegelstijging is het van belang dat er in het duin, het strand en de vooroever voldoende zand is en blijft.