Provincies kunnen weinig doen tegen opkoop stikstofruimte door luchthavens

De provincie Gelderland wil Schiphol en Lelystad Airport niet helpen bij het krijgen van een stikstofvergunning. De luchthavens zeggen dat ze genoeg boerderijen hebben opgekocht, maar hebben de provincies nodig om de daardoor vrijgekomen stikstofruimte te kunnen gebruiken. Volgens juristen met wie de NOS sprak kunnen provincies hier echter weinig meer tegen doen.

Voor de stikstofuitstoot van vliegtuigen die opstijgen en landen op Schiphol is geen stikstofvergunning. Lelystad Airport, dat bij Schiphol hoort, is door het ontbreken van zo’n vergunning nog altijd niet in gebruik.

Schiphol maakte vorige maand bekend twaalf boerderijen in Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland te hebben gekocht. De luchthavens zouden daar tientallen miljoenen euro’s voor hebben betaald. Zes boerderijen in Noord-Holland, drie in Zuid-Holland en een in Utrecht zijn volgens Schiphol genoeg om na jaren van illegaal vliegen de benodigde vergunning te krijgen. Lelystad Airport zou volgens de luchthaven open kunnen door de opkoop van drie Gelderse veehouderijen.

Voordat de vliegvelden de stikstofruimte kunnen gebruiken, is het aan de provincies om de oude vergunningen van de opgekochte boerderijen in te trekken. Noord-Holland en Zuid-Holland zien vooralsnog geen goede argumenten om daarvan af te wijken, omdat Schiphol volgens de regels werkt. Utrecht twijfelt nog. Maar de Gelderse provinciebestuurder Peter Drenth (CDA) is niet van plan om daaraan mee te werken.