Pijn op de borst? Nieuwe handelwijze houdt patiënt uit ziekenhuis

Het aantal patiënten met pijn op de borst dat op de spoedeisende hulp terechtkomt kan jaarlijks met tienduizenden worden teruggebracht. Een nieuwe methode zorgt ervoor dat patiënten met een laag risico op een hartinfarct veilig thuis kunnen blijven en niet meer in een ambulance naar het ziekenhuis hoeven.

Dit schrijft de Volkskrant. Naar verwachting kunnen door deze nieuwe handelwijze tientallen miljoenen euro’s per jaar aan kosten bespaard worden en scheelt het veel gedoe voor de patiënt én drukte op de spoedeisende hulp. 

Cardioloog Cyril Camaro deed samen met collega-wetenschappers van het Radboudumc in Nijmegen onderzoek naar een nieuwe manier van werken en publiceert in het European Heart Journal een artikel met hun positieve ontdekkingen. 

Vaak weinig aan de hand

In Nederland melden zich jaarlijks 200.000 patiënten met pijn op de borst op de Eerste Harthulp, de spoedeisende hulp voor mensen met mogelijke hartaandoeningen.

De protocollen van bijvoorbeeld huisartsen en ambulancemedewerkers staan scherp afgesteld: pijn op de borst kan wijzen op een hartinfarct, een levensgevaarlijke aandoening waarbij haast is geboden. In het ziekenhuis blijkt echter dat met 80 tot 90 procent van de patiënten weinig aan de hand is. 

Maar deze patiënten belanden op dit moment allemaal in het ziekenhuis, en nemen hierdoor tijd, ruimte en geld in beslag. Reden genoeg om te onderzoeken of dit niet anders kan. 

Voorkom ziekenhuisbezoek

De nieuwe handelwijze stelt voor om voorafgaand aan het ziekenhuisbezoek vast te stellen of het nodig is de patiënt te verplaatsen. Wanneer ambulancemedewerkers bij een patiënt arriveren die pijn op de borst heeft, moet eerst bepaald worden of het risico op een infarct hoog of laag is.

Iemand met een hoog risico gaat alsnog direct naar het ziekenhuis, maar bij iemand met een laag risico meten de ambulanceverpleegkundigen het troponine-gehalte in het bloed – een handeling die hiervoor slechts in het ziekenhuis mogelijk was, maar die nu ook onderweg of in de ambulance uitgevoerd kan worden. 

De hoeveelheid troponine, een eiwit dat vrijkomt bij hartschade, geeft de ernst van de situatie aan. Patiënten met een lage hoeveelheid troponine, kunnen vervolgens thuis blijven.