Parkhaven krijgt groen licht: acht woonblokken rond Euromast met 630 woningen

Het omstreden bouwplan Parkhaven krijgt groen licht van de Rotterdamse gemeenteraad. Rond de Euromast moeten acht woonblokken met in totaal 630 woningen verrijzen.

Het plan zorgt al jaren voor commotie en kritiek: vooral omdat het groen en het zicht op de Euromast worden aangetast. Maar alle coalitiepartijen en een deel van de oppositie gaan akkoord, bleek donderdag tijdens de raadsvergadering.

Trots
Andere coalitiepartijen stemden met meer plezier in met het nieuwe bestemmingsplan. De VVD is zelfs ‘blij en trots’, zei raadslid Diederik van Dommelen. ,,Een heel mooie impuls, die zorgt voor betere verbindingen. Er ontstaat hier een prachtig stedelijk gebied van Coolhaven via Little C naar de Parkhaven.”

Maar er zijn ook nog volop zorgen in de raad. Bijvoorbeeld over de 555 bomen in het plangebied. Pas na aandringen van CDA en Partij voor de Dieren beloofde wethouder Chantal Zeegers dat alle bomen die verdwijnen, worden verplant of vervangen.

Welke idioot gaat het baken van Rotterdam nou inbouwen?

Ruud van der Velden, Raadslid Partij voor de Dieren

Ook zegde ze toe dat er geen hotel komt als onderdeel van het project, iets waar in het masterplan nog wel ruimte voor was. ,,Dit project is voor velen een pijnlijke ingreep, en daar gaan we mee akkoord omdat er woningen voor terugkomen”, zei Co Engberts (PvdA). ,,Laten we die ruimte dan niet gaan gebruiken voor een boetiekhotel.”

Een deel van de critici heeft al aangekondigd te gaan procederen tegen het plan en een gang naar de Raad van State voor te bereiden. Maar als alles volgens plan van de gemeente verloopt, kan eind 2025 worden begonnen met de bouw van het project. De vraag is of de kritiek verstomt als de woongebouwen er eenmaal staan.