OMT: testen op corona niet meer nodig, ziekte ‘hoort erbij’

vaccination, doctor, injection
Photo by kfuhlert on Pixabay

Als het aan het Outbreak Management Team (OMT) ligt, hoeft er niet grootschalig meer getest te worden op het coronavirus. Het OMT adviseert om de GGD-teststraten verder af te schalen. Ook het advies om een zelftest te doen bij luchtwegklachten mag vervallen. Het kabinet moet de knoop nog doorhakken, maar de verwachting is dat het OMT-advies wordt overgenomen.

In het nieuwste advies van het OMT aan het kabinet staat dat Nederland wat betreft de omikronvariant (en subvarianten) van het coronavirus in de zogenoemde endemische fase zit. Dat betekent dat het virus sluimerend in de samenleving aanwezig is. Van een pandemie is geen sprake meer.

De GGD-teststraten kunnen volgens het OMT grotendeels verdwijnen, maar de GGD moet wel opnieuw kunnen opschalen als dat nodig is. Bijvoorbeeld als er een nieuwe variant opduikt die grote groepen mensen ernstig ziek maakt, zich snel verspreidt of niet wordt gedetecteerd door zelftesten.

Het verstrekken van gratis zelftesten aan scholen en aan andere groepen, zoals mensen met een minimuminkomen en mantelzorgers, is volgens het OMT niet langer nodig.

Corona blijft gevaarlijk voor risicogroepen

Wat betekent het uitroepen van de endemische fase voor kwetsbare groepen?

[…]

2. Veel kwetsbare mensen voelden zich al langer niet veilig: mensen houden geen afstand meer, bijna niemand draagt nog mondkapjes en een steeds kleiner deel van de mensen met klachten doet een test of blijft uit voorzorg thuis.

De endemische fase verandert niets aan het virus zelf, dat wordt voor mensen met een verminderde afweer niet ineens minder bedreigend. Daarom krijgen zorgpersoneel en mantelzorgers het advies om contact met kwetsbare mensen te vermijden als ze klachten hebben. En ook in bijvoorbeeld verpleeghuizen zouden patiënten mondkapjes moeten blijven krijgen. Nu de GGD stopt met testen, kunnen risicogroepen daar ook niet meer terecht. Dan zullen ze naar een arts moeten of een zelftest moeten doen.

[…]

Wat moet je nu doen als je klachten hebt?

Covid is geen griepje, maar omdat de afweer in de bevolking inmiddels hoog is, kan Nederland volstaan met algemene maatregelen, die gelden voor alle luchtweginfecties. Ook als je verkouden of grieperig bent word je geacht in je elleboog te niezen, je handen goed te wassen en thuis te blijven. Het OMT vindt dat de samenleving er rekening mee moet houden dat virussen voor sommige mensen echt levensbedreigend zijn. Het advies is: blijf zoveel mogelijk thuis bij een luchtweginfectie en werk thuis als dat kan. Draag een mondkapje als je contact met kwetsbare mensen niet kunt vermijden. Zorg voor voldoende ventilatie.

Er verandert nu niets aan het vaccinatiebeleid. Daarover moet de Gezondheidsraad nog adviseren.