Omstreden debatavond over klimaat gecanceld: ‘Wijzen elke oproep tot geweld af’

Een debatavond die over ruim twee weken in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam zou plaatsvinden, is geannuleerd. Tijdens de avond zou gereflecteerd worden op de vraag of er geweld gebruikt moet worden om de aanpak van de klimaatcrisis af te dwingen. Twee deelnemers lieten zondag weten af te zien van hun komst.

De ophef ontstond na een provocerende zinsnede in de aankondiging van de klimaatavond in Pakhuis de Zwijger: ‘Is vreedzaam protest wel genoeg, of zou het gebruik van geweld, dan wel tegen objecten, dan wel tegen personen, heroverwogen moeten worden?’ Na kritiek werd in eerste instantie deze zinsnede weggegumd en uiteindelijk de hele avond afgeblazen.

Online ontstond discussie. Twee deelnemers van de avond, advocate Bénédicte Ficq en Tweede Kamerlid Suzanne Kröger, lieten zondag weten af te zien van deelname aan de bijeenkomst. ‘Ik was gevraagd voor een debatavond over Klimaatactivisme’, schrijft Tweede Kamerlid Kröger op Twitter. ‘Ik sta voor vreedzaam protest en voor mij staat buiten kijf dat geweld gebruiken daarbij niet hoort. Ik heb de organisatie laten weten dat nu dit de insteek is, ik niet aanwezig ben.’

‘Radicalisering is niet per sé negatief’

Advocaat Ficq laat weten dat het haar ‘vanwege communicatiestoornis niet duidelijk was dat de debatavond in overwegende mate in het teken zal staan van de (morele) vraag of geweld is toegestaan om de aanpak van de klimaatcrisis af te dwingen’. ‘Ik sta immers uitsluitend en te allen tijde voor geweldloos en vreedzaam protest en wil mijn naam niet (laten) verbinden aan een debat over het gebruik van geweld.’

Je mag best blokkeren, stoppen of in de weg zitten. Maar de grens ligt bij vreedzaam, geweldloos protest

Faiza Oulahsen, hoofd klimaat en energie bij Greenpeace Nederland

Faiza Oulahsen, hoofd klimaat en energie bij Greenpeace Nederland, zou ook medewerking verlenen aan de avond. Ze benadrukt dat ze als mens alleen gelooft in geweldloos en vreedzaam verzet. Maar ze ziet dat bijvoorbeeld het boek How to blow up a pipeline van milieuactivist Andreas Malm wel een discussie heeft losgemaakt over radicalisering.

„Radicalisering is niet per sé negatief. Je ziet dat meer mensen bereid zijn de straat op te gaan. Ook omdat ze zien dat de klimaatcrisis zo ernstig is. Zo heb ik gehoord over het onklaar maken van sneeuwkanonnen in skigebieden. En ook de acties tegen kunstwerken, waarbij de schilderijen niet echt werden beschadigd, zijn er een voorbeeld van.” Maar waar ligt dan de grens? Voor de Greenpeace activiste ligt die bij geweld en beschadiging. „Je mag best blokkeren, stoppen of in de weg zitten. Maar de grens ligt bij vreedzaam, geweldloos protest. Schade toebrengen gaat mij te ver.”