Marechaussee discrimineerde bij grenscontroles, mag huidskleur niet meewegen

De Koninklijke Marechaussee mag mensen niet langer controleren op basis van uiterlijke kenmerken, zoals hun huidskleur. Dat heeft het gerechtshof Den Haag dinsdag geoordeeld. De marechaussee zei in november al uit eigen beweging daarmee te zijn gestopt, maar het hof trok een andere conclusie.

“Dit is een ernstige vorm van discriminatie”, zegt het hof. “Een dergelijke vorm leidt tot stigmatisering en gevoelens van pijn.”

Het gerechtshof oordeelt dat de marechaussee onderscheid maakt op grond van ras. Omdat dat ernstige gevolgen kan hebben, mag dat “alleen als daar bijzonder zwaarwegende redenen voor zijn”.

Volgens het hof heeft de Staat niet aangetoond dat dit het geval is. “Dit betekent dat de marechaussee zich schuldig maakt aan discriminatie op grond van ras en dat is verboden.”

De ontlading bij de zogenoemde coalitie tegen etnisch profileren is groot na de uitspraak. Belanghebbenden en advocaten hebben in het gerechtshof tranen in de ogen van blijdschap.

Hof oordeelt dat marechaussee niet zelf was gestopt

“We gaan ervan uit dat de marechaussee per direct stopt met deze vorm van controle”, zegt advocaat Jelle Klaas namens de eisers in een reactie tegen NU.nl. “Ze zeiden er in november wel dat ze uit eigen beweging wilden stoppen, maar hebben dat ook volgens het hof in de praktijk nooit gedaan.”