Krekelmeel in je brood en soep, het mag van Europa

Jumping Bush Cricket – Orocharis saltator, Meadowood Farm SRMA, Mason Neck, Virginia” by Judy Gallagher is licensed under CC BY 2.0

In Azië en Afrika is het eten van krekels en meelwormen heel normaal. Nederlanders willen er nog niet aan. Maar toch zitten er binnenkort misschien insecten in poedervorm door je eten heen. De Europese Commissie verklaart steeds meer insectenproducten veilig voor consumptie. In januari kwam toestemming voor ontvet krekelpoeder, dat verwerkt kan worden in soepen, brood en sauzen.

Dutch Cricket Farm staat in grote letters op een loods in Barneveld. Binnen verwacht je direct insecten te zien, maar de loods lijkt eerder op een warenhuis vol rekken. In die rekken staan groene containers, met een klein rond raampje. Pas als je door het raampje kijkt, zie je krekels rondkruipen.

“Het gaat om een gesloten kweeksysteem dat is ontwikkeld door een Fins bedrijf”, legt eigenaar Koos van Hamersveld uit. “Van watersysteem tot voedingssysteem, alles wordt automatisch geregeld. Je hebt er dus bijna geen omkijken naar.”

Het kweekproces start met de eitjes van volwassen moederkrekels. De kleine krekels die uit de eieren komen, heten pinheads. “Die gaan van de kraamkamer naar de volautomatische kweekunit en worden uiteindelijk na ongeveer 35 dagen geoogst en direct ingevroren”, vertelt hij.

Van Hamersveld keek de kunst van het krekelkweken in Finland af bij EntoCube, een bedrijf dat al in 2014 is opgericht. Samenwerken in de krekelbusiness is heel normaal, aldus de Barnevelder. “Deze markt moet je niet alleen proberen open te breken. In Nederland zijn er ongeveer tien bedrijven die hetzelfde kweeksysteem hebben en dezelfde protocollen. Ze zijn allemaal klein begonnen en werken samen.”

Krekels kweken is zo complex nog niet. Klanten vinden is dat wel. Zo verkochten zowel Lidl, Jumbo als Albert Heijn producten met insecten, maar omdat de vraag niet groot genoeg was verdwenen ze weer uit het schap.

Verwerkt in brood en koekjes

“De markt hier moet nog helemaal opengebroken worden. Zeker als het om de complete insecten gaat, al dan niet gekruid, beginnen Nederlanders er niet aan. Wat de boer niet kent, dat eet die niet. Maar ik denk wel dat er een markt is voor krekels in poedervorm. Dat kan in allerlei voedingsproducten zoals brood, pasta en koekjes verwerkt worden”, zegt Van Hamersveld.