Kabinet: uitstoot stikstof sneller omlaag door aanpak grote vervuilers
Het kabinet wil de uitstoot van stikstof sneller omlaag brengen door grote vervuilers aan te pakken. Natuur- en stikstofminister Christianne van der Wal wil met de regeling voor zogenoemde piekbelasters ruimte maken om vooral boeren te helpen die door zwalkend stikstofbeleid in de knel zijn gekomen.
Voor ondernemers, veelal boeren, dreigen boetes omdat zij zonder natuurvergunning hun bedrijf hebben op- of uitgebouwd. Dat was toegestaan onder het oude stikstofbeleid, maar daar zette de Raad van State een kleine drie jaar geleden een streep door, omdat de natuur onvoldoende werd beschermd.
Verduurzamen, verhuizen of stoppen
Vanaf april gaat een loket open voor ongeveer 3000 boeren die veel stikstof uitstoten. Zij krijgen een aanbod om te verduurzamen, te verhuizen of te stoppen. Piekbelasters die op zo’n aanbod ingaan, moeten hun stikstofuitstoot met minstens 85 procent verlagen. ”Je hebt dus altijd nog enige ruimte, of om een heel ander bedrijf te starten, of om nog wat kleinvee te houden”, licht Van der Wal toe.
Hoe dan ook zullen grote vervuilers flink moeten ingrijpen om aan de voorwaarden te voldoen. Het zal best ingewikkeld zijn om dat doel te halen door alleen het toepassen van nieuwe technieken, aldus Van der Wal. Ook omdat de juridische houdbaarheid van deze ‘groene’ innovaties ter discussie staat.
In november wordt bekeken of deze vrijwillige aanpak voldoende oplevert. Zo niet, dan wordt vanaf 2024 overgegaan op ‘verplichtende maatregelen’, zoals gedwongen uitkoop.