Artsen boos omdat diabetespatiënten van medicijn moeten wisselen: ‘Kost alleen maar meer’

A woman wearing crop top while busy installing insulin pump on her abdomen
Photo by Pavel Danilyuk on Pexels

Zorgverzekeraar CZ stapt vanaf 1 maart over op een ander merk insuline voor mensen met diabetes. Met deze stap probeert CZ de medicijnkosten zo laag mogelijk te houden. Volgens internisten is de overstap een kwalijke zaak. Het zorgt voor lastige bijwerkingen bij patiënten en het zou de zorg daardoor juist veel geld kosten.

Heleen de Wit, internist-endocrinologist in het Jansdal Ziekenhuis in Lelystad, is fel tegen de overstap. Ze startte samen met een andere internist een petitie om de zorgverzekeraar op te roepen niet te wisselen. De petitie is inmiddels meer dan duizend keer ondertekend.

Zorgverzekeraar CZ stopte in 2019 met het vergoeden van het merk Lantus. In plaats daarvan ging het Abasaglar vergoeden. Beide medicijnen bevatten dezelfde werkzame stof: insuline glargine. Maar de samenstelling van het medicijn verschilt lichtjes. Nu wijst CZ dus juist weer Lantus aan, het medicijn waar ze eerder mee stopten, als het middel dat ze gaan vergoeden.

Volgens De Wit kan een deel van alle diabetespatiënten behoorlijk ontregeld raken door de wisseling. “Denk daarbij aan misselijkheid, hoofdpijn, moeheid, sufheid of zelfs buiten bewustzijn raken.” Ook andere internisten die RTL Nieuws sprak, bevestigen dit beeld.

Daarnaast levert het volgens De Wit ook veel stress op bij patiënten. “Als je type 1 diabetes hebt, ben je volledig afhankelijk van insuline. Door de zorgverzekeraar wordt wel erg makkelijk gezegd: dan wissel je toch even? Dat is niet altijd even eenvoudig.”