Juist broodnodige boodschappen zijn sinds Oekraïneoorlog duurder geworden

Flipped shopping cart and Inflation banner” by focusonmore.com is licensed under CC BY 2.0

Het jaar 2022 was een jaar met torenhoge inflatie in de supermarkt. Mede door de oorlog in Oekraïne werden de boodschappen duurder. Veel basisproducten die iedereen koopt, zoals toiletpapier en pasta, stegen het snelst in prijs. Maar niet alles werd duurder: zo daalden babyvoeding, toiletzeep en appels juist in prijs.

De oorlog in Oekraïne heeft in 2022 indirect voor de hoogste inflatie sinds de jaren zeventig gezorgd. En die hogere prijzen waren ook te zien in de supermarkt. In het oog sprongen de zonnebloemolie en granen die Oekraïne maar moeilijk konden verlaten. Daardoor ontstonden er tekorten. Maar hogere energie- en transportkosten joegen ook de prijs van tal van andere producten omhoog.

“Het is lastig om te zeggen hoeveel mensen meer aan producten kwijt waren door de oorlog”, zegt Norman Buysse, onderzoeker van GfK. Bij een groep grote supermarktketens vergeleek hij de gemiddelde prijzen over heel 2022 met die van het jaar ervoor.

“Een deel van het boodschappenmandje werd direct duurder door de oorlog. Bijvoorbeeld door moeilijke leveringen van zonnebloemolie of graan uit Oekraïne. Of door handelsbeperkingen. Maar soms is het veel minder duidelijk waarom producten in 2022 zoveel in prijs zijn gestegen.”

Grootste prijsstijgingen in supermarkten 2022

ProductenPrijsstijging
Olie30%
Toiletpapier30%
Macaroni / spaghetti28%
Gehakt27%
Hondenvoer conserven26%
Verse boter26%
Bak- en braadproducten24%
Keukenrol23%
Verse broodsnacks22%
Koffie (gemalen / bonen)21%
Beeld @NU.nl

Grootste prijsdalingen in supermarkten 2022

ProductenPrijsdaling
Baby- en kindervoeding15%
Vloeibare toiletzeep10%
Batterijen9%
Luchtverfrissers6%
Toiletreinigers3%
Deodorant2%
Inlegkruisjes2%
Appels1%
Noten (gemengd)!%
Verantwoorde tussendoortjes0%
Beeld @NU.nl