Inflatie in januari iets lager, boodschappen wel weer fors duurder

vegetable stand photo
Photo by Thomas Le on Unsplash

Het leven is in januari in een iets minder hoog tempo duurder geworden dan in december. Dat blijkt uit het voorlopige inflatiecijfer van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is vooral te danken aan het prijsplafond op energie. De boodschappen werden namelijk wel weer fors duurder.

In december werd energie nog zo’n 30 procent duurder ten opzichte van een jaar eerder, vertelt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS. In januari werd energie zelfs iets goedkoper, ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. “Maar andere producten en diensten, die bleven gewoon in prijs stijgen.”

In de afgelopen maand werd het leven 7,6 procent duurder dan in januari 2022, volgens een eerste snelle raming van het CBS. In december kwam de inflatie nog uit op 9,6 procent

Boodschappen wel fors duurder

Het lagere inflatiecijfer over januari betekent dus niet dat het leven ineens goedkoper is geworden. De mate waarin de prijzen stegen lag alleen iets onder het tempo van het afgelopen jaar. Toen stegen de prijzen over het hele jaar gezien met 10 procent

[…]

Tegenover de lagere energiekosten – mede dankzij het prijsplafond – staan nog steeds duurdere boodschappen. De prijzen van voedingsmiddelen, dranken en tabak gingen in januari met 14,5 procent omhoog. 

Voorlopig cijfer

Het cijfer van vandaag is een eerste voorlopige berekening op basis van onvolledige brongegevens, waarschuwt het CBS. Op 9 februari zijn wel alle data verwerkt en publiceert het statistiekbureau het normale inflatiecijfer.