Gespecialiseerde huisarts helpt bij gewrichtsproblemen

hand, finger, palm of the hand
Photo by Mylene2401 on Pixabay

ZOETERMEER – Het scheelt eigen risico en een trip naar het ziekenhuis; Zoetermeer heeft sinds kort een gespecialiseerde huisarts voor gewrichtsproblemen. Officieel heet dat een ‘kaderhuisarts bewegingsapparaat’. De huisarts is geen vervanger van de orthopeed in het ziekenhuis, maar is wel meer gespecialiseerd dan een ‘normale’ huisarts.

Marjolijn van Sambeek is huisarts, maar heeft zich daarnaast gespecialiseerd in gewrichtsproblemen. ‘Ik heb ook een tijd in revalidatiezorg gewerkt, maar koos uiteindelijk toch voor het vak huisarts’, zegt ze in haar spreekkamer van gezondheidscentrum Rokkeveen-Oost in Zoetermeer. Daar heeft ze eenmaal per week spreekuur. Haar patiënten worden doorverwezen door huisartsen uit Zoetermeer.

Op haar bureau staan allerlei modellen van gewrichten. Een hand, een enkel met voet, een elleboog en een model waarop te zien is hoe de bovenarm grijpt in het sleutelbeen en de schouder. Hierop kan ze laten zien waar problemen zitten en waardoor die ontstaan. ‘Ik kan ook een echo-apparaat gebruiken wat een mooi hulpmiddel is om te kijken en uit te leggen waar de problemen zitten’, zegt Van Sambeek met het ‘skelet’ van een hand in haar hand.

De kaderhuisarts is geen vervanging van de orthopeed uit het ziekenhuis of uit de kliniek, maar kan volgens de huisartsen in Zoetermeer toch veel problemen opvangen. Van Sambeek zelf ziet zich ook als een soort adviseur. ‘Mensen die naar een ziekenhuis moeten, gaan naar het ziekenhuis’, zegt ze. ‘Maar soms zie je ook mensen die prima behandeld kunnen worden binnen de huisartsenzorg.’

[…]

Kaderhuisartsen bestaan in Nederland al langer en zijn er voor allerlei disciplines. De opleidingen duren allemaal ongeveer twee jaar en worden gegeven aan universitaire medische centra. Er zijn ‘kaderopleidingen’ voor bijvoorbeeld astma en COPD, hart- en vaatziekten, ouderengeneeskunde en dus bewegingsapparaat. Met de extra opleiding zorgt de gespecialiseerde huisarts ook voor extra samenwerking in de regio.

[…]

Artrose wordt groot probleem

Dat de arts is gespecialiseerd in gewrichten is niet toevallig.Door de vergrijzing in Nederland wordt bijvoorbeeld artrose een steeds groter probleem. Door slijtage verandert dan het kraakbeen in een gewricht waardoor het stijf en pijnlijk wordt. Zo’n gespecialiseerde huisarts kan een deel van de klachten wegnemen of in ieder geval verminderen zonder dat er direct geopereerd hoeft te worden.

Zoetermeer vergrijst bovendien nog eens een stuk harder dan de rest van de regio, waardoor de verwachting is dat het aantal mensen met artrose flink toeneemt. Dat zegt projectleider Liesbeth de Bock van de Stichting Georganiseerde Eerstelijnszorg Zoetermeer (SGZ). In die stichting zijn alle huisartsen en apothekers et cetera verenigd.