Dag subsidie op zonnestroom, hallo steun voor batterij: ‘Geen goed idee’

Home TESLA Battery” by mikecogh is licensed under CC BY-SA 2.0

Terwijl de subsidieregeling voor zonnepanelen moet verdwijnen, gaan er stemmen op voor een subsidie op zogenoemde thuisbatterijen. Dat zou de hoge energierekening kunnen drukken en het volle stroomnet ontlasten. Maar niet iedereen is fan. “Een batterij levert niet genoeg op.”

Dankzij de zogenoemde salderingsregeling krijgen eigenaren van zonnepanelen nu nog een vergoeding van de overheid voor de stroom die ze terugleveren aan het net. Het kabinet wil echter van de regeling af en loodst de wet die daarvoor nodig is langs de Eerste Kamer

Of er voldoende steun komt, is nog onzeker, maar dat de subsidie uiteindelijk verdwijnt hangt al een paar jaar boven de markt. Investeren in zonnepanelen loont inmiddels ook zonder overheidssubsidie.

[…]

Vraagtekens over batterij

Want daarover bestaan vraagtekens. Zo zijn de batterijen, met of zonder subsidie, behoorlijk duur en levert investeren daarin alleen genoeg op als je ze volop kunt gebruiken, zegt Martien Visser, lector Energietransitie aan de Hanzehogeschool Groningen. Bijvoorbeeld voor het in de avonduren opladen van een elektrische auto. “Dan kun je maximaal profiteren”, zegt hij.

Overdag gooi je de batterij vol met eigen zonnestroom, in de avond laad je er je auto mee op. En zo door, maar zo lang de salderingsregeling blijft bestaan, zal de thuisbatterij voor weinigen financieel interessant zijn, zegt Visser.

‘Geen goed idee’

Visser vindt een subsidie op thuisbatterijen geen goed idee. Op dit moment zijn het vooral de vermogende Nederlanders met een groot stroomverbruik die er aan kunnen verdienen, zegt hij. “Het geld komt terecht bij mensen die het niet nodig hebben.”

Of batterijen het volle stroomnet kunnen ontlasten is daarbij nog maar de vraag. Volgens de lector kunnen de batterijen er juist ook voor zorgen dat het netwerk extra belast wordt. Bijvoorbeeld als huishoudens op donkere dagen massaal energie gaan verbruiken om hun elektrische auto’s te laden én hun batterijen vol te krijgen.