Biologisch onnodig duur? Bioboeren boos om prijzen in supermarkt
Supermarkten berekenen een opvallend hogere marge op biologische conserven- en diepvriesgroenten dan op niet-biologische producten. De consument betaalt daardoor onnodig meer voor biologische doperwten, sperziebonen en spinazie, is de conclusie van een groep bioboeren na eigen onderzoek. Het is geen wetenschappelijke studie, benadrukken ze. “Maar we heb vooralsnog niet de indruk dat het anders is.”
Alex van Hootegem zit in het Biologisch Conserven Comité, zoals de groep boeren zich noemen. Hij vertelt dat nooit echt goed onderzoek is gedaan naar waar de prijsverschillen vandaan komen tussen biologisch en niet-biologische producten in conserven. “Dus toen zijn we gewoon achter de computer gaan zitten en hebben we de huismerken vergeleken met de biologische.”
Euro voor kilo doperwten
De telers weten heel goed wat ze zelf betaald krijgen voor een kilo doperwten, namelijk iets minder dan een euro. Zij vragen wat meer dan niet-bioboeren omdat ze ook meer kosten hebben, bijvoorbeeld door het onkruid wieden. Maar dat kan het grote verschil niet verklaren.
De handelaren en de verwerkers dan? Die komen er daarna aan te pas. Voor een kilo doperwten wordt zo’n 75 cent berekend, ongeacht of het gaat om biologische of gangbare doperwten. Ook daar kan het verschil dus niet door worden verklaard. “Dat hebben we geverifieerd bij de verwerkers die het invriezen of de groenten in potjes doen.”
‘Niet proportioneel’
Dan komt het: de supermarkt berekent voor een kilo gangbare doperwten een marge van 1,50 terwijl er bij de biovariant 3 euro bovenop komt. Ook bij sperziebonen en spinazie zijn de verschillen groot, of zoals de bioboeren zeggen: ‘niet proportioneel’. De marge van de grootwinkelbedrijven vinden ze ‘ruim hoger dan strikt noodzakelijk’.
Prijs doorslaggevend
“Je ziet vaak dat consumenten wel duurzaam willen kopen, maar uiteindelijk kiezen voor de prijs”, zegt Katja Logatcheva van Wageningen Economic Research. “Dat blijft voor velen de doorslaggevende keuze.”
De prijzen van bio en niet-bio kunnen dichter bij elkaar komen te liggen als alle negatieve effecten op het milieu zou worden doorberekend in de consumentenprijs, vertelt ze. Zo nemen biologische boeren striktere maatregelen voor gezond bodembeheer dan gangbare boeren. “Nu werkt de markt nog niet goed genoeg voor verduurzaming. Iedereen betaalt voor milieuvervuiling via de belastingen, of we laten de rotzooi achter aan onze kleinkinderen. Idealiter laten we de consument betalen via producten, zodat er minder prikkel is om een onduurzamer product te kopen.’