As van twee lichamen gemengd na crematie: hoe kan zoiets gebeuren?

Utrecht – Crematorium Daelwijck” by Grotevriendelijkereus is licensed under CC BY-NC-SA 2.0

Een medewerker van uitvaartverzorger DELA is ontslagen nadat de as van twee personen zijn gemengd bij een crematie. Dat blijkt uit stukken van de rechtbank in Den Haag die gisteren zijn gepubliceerd. Gaan er vaker dit soort dingen mis in de uitvaartbranche? “Er zijn veel protocollen.”

Het voorval gebeurde in oktober 2021, toen een 55-jarige vrouw samen met een assistent twee crematies uitvoerde. Na de tweede crematie bleken er echter nog asresten van de eerste overledene in de as-trechter te zitten, waardoor de as mengde. 

[…]

De gemiddelde crematie duurt anderhalf uur. Na afloop wordt de as gekoeld en verzameld, en gaat het naar de aslade. “Daar bestaan allemaal afspraken over”, legt Van Rooyen uit. “Zo gaat er altijd een hardgebakken steentje mee met een uniek nummer erop. Dat steentje blijft er bij alle handelingen bij. In de aslade vinden we het terug.”

Afspraken

Ook vooraf zijn er afspraken gemaakt over het proces. “Wie start de crematie op? Wie verzamelt de as? Wie verwerkt het? Dat wordt allemaal genoteerd.” Ook worden de schuif en de aslade helemaal schoon zijn, voordat een nieuwe crematie wordt gestart.

[…]

In protocollen staat vastgelegd waar het absoluut niet fout mag gaan. “Daarbij gaat het over de essentiële processen. Het verwisselen van overledenen mag nooit gebeuren.” Bij dat soort handelingen moeten dan ook officieel ‘vier ogen’ meekijken om te garanderen dat het niet misgaat. Dat geldt ook voor het registreren van de overgebleven sieraden van de overledene.

Het is volgens Rebel belangrijk dat de branche iets leert van wat er is misgegaan. “Een uitvaart kan niet twee keer.”