Wat als ik rood sta? Vijf vragen over inchecken met bankpas voor trein

Nooit meer de trein missen omdat je geen saldo op je ov-chipkaart hebt staan. Reizigers kunnen vanaf vandaag ook bij de Nederlandse Spoorwegen (NS) in het hele land inchecken met hun bankpas. Het kon sinds het nieuwe jaar al in veel bussen en trams. Betekent dit het einde van de ov-chipkaart? Vijf vragen en antwoorden over het nieuwe systeem OVpay.

Vijf vragen en antwoorden over het nieuwe systeem OVpay.

1. Hoe werkt het?

Gewoon, door met je betaalpas, creditcard of telefoon (met de functie Apple Pay of Google Wallet) in te checken zoals je dat ook met een ov-chipkaart doet, en daar weer uit te checken. In de meeste gevallen wordt ’s nachts het totaalbedrag van de reizen die je op een dag hebt gemaakt afgeschreven en zie je dat de volgende dag op je rekeningoverzicht staan.

Als de conducteur de kaartjes komt controleren, leg je de (digitale) betaalpas of creditcard tegen het controleapparaat.

Het is nog niet mogelijk om een overzicht van je reis te maken om bijvoorbeeld bij je werk te declareren, daar wordt nog aan gewerkt. Op de website van OVpay of de app kun je je reisgeschiedenis wel inzien. 

2. Wat als ik rood sta of vergeet uit te checken?

“Met de huidige ov-chipkaart laad je vooraf saldo op, met je bankpas betaal je achteraf”, zegt de woordvoerder van OVpay. “Je kunt inchecken als je rood staat, maar als je niet genoeg saldo hebt op het moment dat de bank wil afrekenen, is er een probleem.” Dan kom je op de zogeheten deny-list (weigerlijst) te staan en kun je pas weer reizen met het openbaar vervoer als je je rekening hebt aangevuld zodat het bedrag wel kan worden afgeschreven. 

“Ook als je je pas hebt geblokkeerd omdat hij is gestolen, kun je er niet mee reizen”, vult een woordvoerder van NS aan. “Dan komt de pas ook op de deny-lijst te staan en weten de incheckpoortjes en -paaltjes dat. Die lijst wordt elke 3 tot 5 minuten geüpdatet.”

Vergeet je uit te checken, dan is de procedure vergelijkbaar met die van de huidige ov-chipkaart: op de website of de app van OVpay geef je door hoe je gereisd hebt en dat je bent vergeten uit te checken.