Toezichthouder wil snel eind aan salderingsregeling zonnepanelen

solar system, roof, power generation
Photo by ulleo on Pixabay

Als het aan toezichthouder ACM ligt, mogen huizenbezitters met zonnepanelen geen gebruik meer maken van de salderingsregeling. Als je zonne-energie teruglevert aan het net, kun je dat nu nog wegstrepen tegen energie die je afneemt. Maar dat zorgt volgens de ACM voor extra kosten bij degenen zonder panelen.

Dat is een van de redenen waarom de toezichthouder de regeling graag snel ziet verdwijnen. Die oproep komt een dag voordat de Tweede Kamer praat over een wetsvoorstel om de regeling vanaf 2025 in zes jaar af te bouwen.

Het salderen is jaren geleden ingevoerd om de aanschaf van panelen aantrekkelijker te maken. Veel huizenbezitters hebben dat de afgelopen jaren dan ook gedaan. Maar volgens de ACM worden de voordelen gefinancierd door degenen die géén zonnepanelen op het dak hebben liggen.

Dat komt doordat energieleveranciers extra kosten maken voor het transport van teruggeleverde stroom. En die transportkosten moeten door iedereen worden opgehoest, dus ook door mensen die geen zonnepanelen bezitten.