TNO: ‘Voor huishoudens blijven zonnepanelen komende jaren een zeer aantrekkelijke investering’

solar panels
Photo by Angie Warren on Unsplash

TNO-onderzoeker Frits Verheij denkt dat de vrees dat het in de toekomst voor particulieren niet meer aantrekkelijk is om zonnepanelen aan te schaffen, niet helemaal terecht is.

De discussie over de salderingsregeling voor zonnestroom liep afgelopen weken hoog op. Het kabinet wil vanaf 2025 die zeer gunstige regeling voor panelenbezitters versoberen. Maar dat plan kan op weinig steun rekenen bij de oppositie, zo bleek donderdag in de Tweede Kamer. Energieminister Rob Jetten heeft vooralsnog onvoldoende steun om de afschaffing door de Tweede Kamer te loodsen.

Pieter Omtzigt en Kamerleden van zowel GroenLinks en PvdA vrezen dat het in de toekomst voor particulieren niet meer aantrekkelijk is om in zonnepanelen aan te schaffen. TNO becijferde deze zomer weliswaar dat panelen een goede investering blijven, maar dat onderzoek geeft volgens kritische Kamerleden te weinig inzicht in hoe de regeling uitpakt voor verschillende huishoudens. Daar is TNO-onderzoeker Frits Verheij het niet helemaal mee eens. ‘Wij hebben bij ons rapport een rekentool geleverd waarin je voor zeer verschillende situaties kunt uitrekenen hoe investeringen in zonnepanelen uitpakken, zowel voor panelen die al zijn aangeschaft als voor panelen die komende jaren aangeschaft worden.’

[…]

De linkse partijen willen vooral dat het voor woningcorporaties aantrekkelijk blijft om panelen te leggen. Want sociale huurders hebben nu veel minder vaak panelen dan eigen woningbezitters. Wat zegt jullie rapport daarover?

‘Dat hebben wij niet onderzocht. Het enige dat wij daar nu over kunnen zeggen, is dat als een huurder die zelf investeert en ook zelf de opbrengsten ontvangt dezelfde voordelen van zonnepanelen heeft als een particuliere woningbezitter. En het dus voor deze huurder heel aantrekkelijk is om panelen op het dak te leggen.’