Te weinig kennis over gekleurde huid: ‘Diagnoses gemist’
Nederlandse dermatologen en huisartsen krijgen in hun opleiding te weinig les over de gekleurde huid. En ook in naslagwerken zijn de afbeeldingen overwegend wit. Dat erkent de Vereniging voor Dermatologie na vragen van RTL Nieuws.
Dermatologen, artsen die zich gespecialiseerd hebben in huidziekten, weten daardoor vooral veel over de witte huid. Waardoor mensen met een donkerdere huid soms niet goed geholpen worden.
“Daardoor worden diagnoses gemist, of later gesteld”, zegt dermatoloog Jim Zeegelaar van het Flevoziekenhuis. “Er is veel onderzoek naar gedaan. Met name vanuit Amerika natuurlijk, maar dat is ook feitelijk zo aangetoond.” Hoe vaak het misgaat is niet bekend.
Anders op een donkere huid
Eczeem, verbranding of huidkanker, het zijn bekende huidproblemen. Maar op een donkere huid kan dat er heel anders uitzien dan op een witte huid.
Het meeste onderzoek komt uit de Verenigde Staten. Daar is bijvoorbeeld aangetoond dat mensen met een huid van kleur vaker (te) laat een diagnose huidkanker krijgen. Omdat dit op een donkere huid minder snel wordt herkend.
Witte heteroman
“Veel medische kennis is gebaseerd op de nog vaak dominante norm van de witte heteroman”, zegt de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving. “Mensen die buiten deze norm vallen kunnen daardoor minder goede zorg krijgen, omdat er onvoldoende kennis is over de gezondheidsklachten die zij ervaren.”
“Het betekent dat deze mensen het risico lopen dat klachten die zij hebben niet herkend worden, of dat er geen passende behandeling voor beschikbaar is. Dit is niet alleen zo bij dermatologische klachten, maar speelt bijvoorbeeld ook bij sikkelcelziekte (een erfelijke bloedziekte die veel bij mensen van kleur voorkomt)”, aldus de RVS.