Seksuele geaardheid en handicap opgenomen in grondwet: ’20 jaar strijd voor gevoerd’

White and multicolored love is love banner
Photo by 42 North on Pexels

Het gebeurt bijna nooit, maar vandaag is artikel 1 van de grondwet aangepast. In dat artikel staat dat je niemand mag discrimineren vanwege bijvoorbeeld iemands geloof of afkomst. Daar wordt nu ook discriminatie op basis van geaardheid of handicap aan toegevoegd. “Een historisch moment”, zegt Philip Tijsma van belangenorganisatie COC. “LHBTI’ers hebben nog altijd veel te maken met geweld.”

Philip Tijsma valt op mannen en krijgt regelmatig scheldwoorden naar zijn hoofd geslingerd als hij over straat loopt. Hij is geen uitzondering. “Nog altijd hebben zeven op de tien LHBTI’ers te maken met geweld. Ze worden gepest, uitgescholden, er is sprake van agressie. Het is ongelooflijk in deze tijd. En de trend wil ook maar niet keren.”

Vanaf nu zijn de rechten van LHBTI’ers verankerd in artikel 1 van de grondwet. “Een historisch en emotioneel moment”, zegt Tijsma. Voor de Kerst werd de stemming na een  marathondebat nog uitgesteld omdat de PVV op het laatste moment een hoofdelijke stemming aanvroeg en er al te veel senatoren naar huis waren.

Vandaag kwam die meerderheid er wel en is de toevoeging van seksuele gerichtheid en handicap een feit.

Garantie voor de toekomst

Wat er gaat veranderen? “Het is allereerst een garantie voor de toekomst. De rechten van LHBTI’ers kunnen nu niet meer ongedaan worden gemaakt, zoals het recht op trouwen en kinderen adopteren. Je ziet in andere landen hoe de wind de verkeerde kant op kan gaan waaien en de haat is toegenomen.”

[…]

Het gebrek aan een grondwettelijk LHBTI-discriminatieverbod is een van de redenen dat Nederland op de dertiende plaats in Europa bungelt van landen waar LHBTI-mensenrechten goed geregeld zijn.

Artikel 1 van de Grondwet

Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.

Daar wordt nu aan toegevoegd: handicap en seksuele gerichtheid.