Recordaantal vogels met vogelgriep besmet, hoe moet het verder met dit virus?

Duck
Photo by Andrea Sonda on Unsplash

[…]

Sinds oktober 2021 kampt Europa met de grootste uitbraak van vogelgriep ooit, blijkt uit recente Europese cijfers. In de Europese pluimveehouderij werden zo’n 2.500 uitbraken geregistreerd en bij wilde vogels werd het virus zo’n 3000 keer vastgesteld. Even zorgwekkend is het volgens de Europese gezondheidsdienst ECDC dat het virus over 37 Europese landen was verspreid.

Daar komt bij dat het vogelgriepvirus ook bij zoogdieren is vastgesteld. Zo werd in de zomer van 2022 in Canada een zwarte beer met het vogelgriepvirus gevonden en werden vorig jaar in Nederland onder meer een besmette bunzing en vos gevonden. En dat zijn geen uitzonderingen.

Van kip naar trekvogel naar kip

Thijs Kuiken, viroloog bij het Erasmus Medisch Centrum, is een van de deskundigen die waarschuwen voor de gevaren van de vogelgriep. Dat doet hij niet, zegt hij, omdat er sinds de coronapandemie meer aandacht voor virusuitbraken is. De uitbraak die we nu onder pluimvee en wilde vogels zien, is simpelweg veel groter dan vorige uitbraken van vogelgriep.

[…]

De besmettingen in 2003 zijn niet op grote schaal verspreid onder mensen, mede doordat besmette personen op tijd in isolatie gingen. Maar dat was volgens Kuiken meer geluk dan wijsheid. “Eigenlijk balanceren we op een koord. Het kan echt een keer misgaan, tot het punt waarop mensen elkaar wel actief onderling besmetten”. Een volgende pandemie is dan niet ondenkbaar. Onderzoekers vermoeden bijvoorbeeld dat de Spaanse griep via vogels bij mensen terechtgekomen is.

[…]

Kuiken: “Onze aanpak is nu er simpelweg op vertrouwen dat zo’n verandering van het virus niet zal gebeuren. Maar we maken de kans dat het gebeurt groter, bijvoorbeeld door in grote stallen duizenden kippen bij elkaar te houden”.

De twee deskundigen pleiten voor vaccins, maar ook voor een andere manier van pluimveehouden. Van Der Poel: “We zouden in die zin door corona gewaarschuwd moeten zijn. Influenza is een kandidaat voor een volgende pandemie.”