Nieuw alzheimermedicijn goedgekeurd in VS, ondanks twijfels over veiligheid

human brain figurine
Photo by Natasha Connell on Unsplash

In de Verenigde Staten is een nieuw medicijn goedgekeurd dat de ziekte van Alzheimer kan vertragen. Geneesmiddelenwaakhond FDA keurde het middel Lecanemab vrijdag goed. Ondanks de goedkeuring zijn er twijfels over de veiligheid. Ook zijn er bezwaren van artsen die zeggen dat het medicijn niet voldoende effectief is. Maar omdat er voor alzheimer nauwelijks andere behandelingen beschikbaar zijn, melden Amerikaanse media dat het middel patiënten toch hoop kan bieden.

Vorig najaar meldden de farmaceuten Eisai en Biogen dat Lecanemab de achteruitgang van de cognitieve functies (zoals geheugen en het oplossen van problemen) met 27 procent vertraagt. In het onderzoek kwam echter ook naar voren dat Lecanemab serieuze bijwerkingen kan veroorzaken, waaronder zwellingen in de hersenen en bloedingen. De bevindingen zijn op basis van een onderzoek met bijna 1800 patiënten.

Het middel geneest alzheimer niet en het werkt alleen bij een vroeg stadium van de ziekte. Bovendien is het de vraag of de werking ervan, namelijk de hoeveelheid eiwit in de hersenen te verlagen, wel verband houdt met de ontwikkeling van alzheimer. Dat is wetenschappelijk gezien nog niet bewezen.

[…]

In Europa is het middel nog niet beschikbaar.