Met nieuwe scantechniek kunnen meer mensen genezen van een hoge bloeddruk
Met een nieuwe manier van scannen kunnen artsen eenvoudig een veel voorkomende oorzaak van een te hoge bloeddruk opsporen en wegnemen. Patiënten hebben dan vaak geen medicijnen meer nodig.
Een radioactieve merkstof kleurt kleine groepjes kliercellen in de bijnier aan die een bloeddrukverhogend hormoon maken. Die kleine gezwelletjes werden voorheen lang niet altijd ontdekt en waren tot nu toe alleen met lastig katheteronderzoek in een bijnier-ader te vinden. Britse onderzoekers beschreven hun nieuwe methode maandag in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Medicine.
Hoge bloeddruk (hypertensie) komt veel voor, ongeveer een op de vier Nederlanders heeft het – van de mensen ouder dan 65 jaar zelfs een op de twee. Het geeft lang niet altijd klachten, maar verhoogt het risico op een beroerte, een hartinfarct of nierfalen. In veruit de meeste gevallen is de oorzaak niet bekend – vaak komt het in de familie voor en is er sprake van erfelijke factoren.
Drop of zoethoutthee
Bij pakweg 1 op de 10 mensen is wél een oorzaak aan te wijzen. Dat kan bijvoorbeeld een overmatige consumptie van drop of zoethoutthee zijn, maar meestal komt het door een te hoge aanmaak van het hormoon aldosteron. Dat hormoon regelt de zoutconcentratie in het lichaam en speelt een belangrijke rol bij de bloeddrukregulatie. De overproductie komt vaak door een goedaardig gezwel in de bijnier. Is dat in één bijnier, dan lost een operatie waarbij die bijnier wordt verwijderd het probleem vaak helemaal op; als beide bijnieren betrokken zijn krijgt een patiënt anti-aldosteronmedicijnen.
De kleine gezwelletjes worden op een gewone CT-scan makkelijk over het hoofd gezien.