Koplopers: De Arnhemse batterij die stroom én waterstof kan maken

Broom en waterstof komen weer samen in de accu

De accu van Elestor is een flowbatterij. Dat wil zeggen dat die gebruikmaakt van twee grote opslagtanks met daartussen een membraan waar een chemische reactie plaatsvindt. Als de accu leeg is, is een van de tanks gevuld met waterstofbromide (in vloeibare vorm). Onder spanning wordt dat gesplitst in broom en waterstofgas, dat in de andere tank terechtkomt.

Om weer elektriciteit af te geven, wordt de waterstof weer gekoppeld aan het broom, waarbij elektriciteit vrijkomt. Vervolgens herhaalt dat proces zich. Volgens Elestor kan de accu vele duizenden cycli worden gebruikt zonder dat hij capaciteit verliest.

Een groot voordeel is dat broom en waterstof overal ter wereld in overvloed aanwezig zijn. Broom zit in zeewater en is een bijproduct van zoutwinning. Lithium is juist relatief schaars, terwijl de vraag snel groeit. Daarom is de prijs van 1 ton lithium in de afgelopen jaren al flink gestegen.

“Dat je hier en daar containers met lithiumbatterijen ziet staan, heeft ermee te maken dat ze beschikbaar zijn”, zegt Dalessi. “Maar het is niet de beste economische oplossing hiervoor.”

Windpark wordt een ‘duurzame energiecentrale’

Bijzonder aan de Arnhemse accu is dat je hem gemakkelijk meer opslagcapaciteit kan geven door de broom- en waterstoftanks groter te maken. Daarbij hoeft het vermogen, dus de hoeveelheid stroom die hij in één keer kan opnemen of afgeven, niet mee te groeien. Dat is bij lithiumaccu’s wel het geval.