Karlee gaat viral op TikTok als ze dakloze Theo aan warme kleding en onderdak helpt

homeless man, man, old
Photo by christoph-mueller on Pixabay

In onze regio zitten vele helden verscholen, bijvoorbeeld Karlee Doove (28) uit Spijkenisse. Met haar TikTok-account ‘Help Waar Kan’ vraagt ze aandacht voor daklozen in Nederland. Afgelopen maand ontmoette ze de 52-jarige dakloze Theo en deelde ze zijn verhaal op TikTok. Die video werd ruim 1,4 miljoen keer bekeken: ‘Theo is de meest oprechte man die ik ooit ontmoet heb’, vertelt Karlee.

Het idee om daklozen te helpen ontstond in de coronaperiode: “Ik verveelde mij. Alles was dicht en ik kwam niet veel buiten. Ik wilde iets beters met mijn leven doen dan Netflixen.” Scrollend op haar mobiel kwam Karlee geregeld video’s op TikTok en Instagram tegen van mensen die daklozen helpen in Amerika: “Ik kreeg daar iedere keer weer tranen van in mijn ogen. Ik vond dat zo mooi, dat ik dacht: dit wil ik ook.”

Ze ging op zoek naar daklozen die ze kon helpen. Een collega tipte haar over een groepje daklozen die zij na haar werk tegenkwam bij metrostation Maashaven in Rotterdam: “Op een dag besloot ik er na mijn werk naartoe te gaan. Ze waren zo vriendelijk en dankbaar dat ik kwam helpen, ik had eten en slaapzakken meegenomen. Later bracht ik nog een grote tas met kleding. Ze waren er zó blij mee. Daarna is er bij mij iets gaan bloeien.”

[…]

Dankbaarheid

Theo is niet de enige dakloze die Karlee hulp heeft aangeboden, sinds 2021 heeft ze zeker twintig daklozen geprobeerd te helpen. De reacties die ze ontvangt ontroeren haar: “Ik zie vaak tranen in hun ogen. Het moment dat een dakloze je zelfs een knuffel wil geven omdat ze je zo dankbaar zijn; daar word ik helemaal warm van. Of mensen die wegdraaien omdat ze niet willen dat je ze ziet huilen. Dan weet ik: dit had je écht nodig. Die dankbaarheid blijft je wel bij.”

Karlee heeft inmiddels een website opgericht waar je meer kunt lezen over haar inzet. Je vindt hier ook een link naar de crownfunding: www.helpwaarkan.nl