Je betaalpas gebruiken als vervoerbewijs? Vanaf volgende week kan dat in heel Nederland

Beeld ©OVpay https://ovpay.nl/nl/

Openbaar vervoer Reizen met bus, tram, metro en trein zonder kaartje wordt vanaf komende week landelijk mogelijk. De betaalpas wordt vervoerbewijs.

Treinreizigers hoeven vanaf dinsdag geen vervoerbewijs meer te kopen bij de kaartautomaat, of een ov-chipkaart te gebruiken. Vanaf 31 januari kunnen ze reizen met bankpas, creditcard of smartphone. Dat maakt NS donderdag bekend. Ook in de treinen van Arriva in Limburg en Qbuzz in Zuid-Holland werkt het vanaf dinsdag.

„In- en uitchecken voor de trein is dan net zo makkelijk en snel als contactloos betalen van je boodschappen”, zegt Tjalling Smit, directielid van NS. Zo wil het spoorbedrijf meer incidentele reizigers trekken die nu niet of nauwelijks de trein gebruiken. „Denk aan de verstokte automobilist”, zegt Smit. „Die vindt reizen met trein nu misschien lastig en de ov-chipkaart vooral veel gedoe.”

NS vervoert nu 15 tot 20 procent minder reizigers dan voor de Covid-pandemie. Dat is een gemiddelde; doordeweeks is het aantal forensen 30 procent lager. Op vrijdag is het zelfs rustiger in de trein dan in het weekend, als veel recreanten op pad gaan.

[…]

Zwarte lijst

Banken houden Translink voortdurend op de hoogte. Elke drie tot vijf minuten krijgt Translink van de banken een ‘zwarte’ lijst met informatie van klanten die rood staan, geen geldige rekening hebben of om een andere reden niet zouden mogen reizen met hun betaalpas. Wie op zo’n deny list staat, komt de bus of de tram niet in, en het perron niet op.

Reizigers moeten wel opletten, zegt Smit: haal de bankpas uit je portemonnee, anders wordt het bedrag misschien afgeschreven van meer rekeningen als je verschillende passen bij je hebt.