In voorjaar terugkeer van ‘normale’ energiecontracten verwacht

thermostat, heating, radiator
Photo by 11082974 on Pixabay

Lagere inkoopprijzen voor gas en elektriciteit en nieuwe spelregels voor het opzeggen van energiecontracten zijn goed nieuws voor huishoudens. Niet alleen dalen de kosten voor variabele energiecontracten, er komt ook weer ruimte voor langjarige contracten met vaste prijzen.

De markt voor energiecontracten voor huishoudens lijkt dit voorjaar dus in rustiger vaarwater terecht te komen. Vanaf april kunnen er weer langetermijncontracten worden aangeboden, is de verwachting.

Toch doen de grote energiebedrijven nog geen concrete beloftes over het soort contracten en de tarieven die hier bij horen, blijkt uit een rondgang langs de drie grote energiebedrijven. Ze zeggen wel toe dat er weer vaste contracten komen, maar er wordt nog nagedacht over het moment en de invulling hiervan.

De voorwaarden voor een vast energiecontract worden wel strenger. Het energiebedrijf moet de prijs garanderen en de consument moet het contract ook echt uitzitten of een hogere boete betalen.

Nieuwe spelregels vaste energiecontracten

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft hiervoor nieuwe regels opgesteld die lijken op die voor hypotheken. Je kan een vast contract opzeggen maar het energiebedrijf brengt dan de kosten in rekening van het verlies dat het lijdt.