In armere buurten is het makkelijker en aantrekkelijker om ongezond eten te kopen

IMG_0098” by Chasing Donguri is licensed under CC BY-NC-SA 2.0

Een fastfoodparadijs – zo typeert onderzoeker Joreintje Mackenbach Rotterdam. Zij bracht in kaart hoe ons (onbewuste) eetgedrag sterk beïnvloed wordt door onze voedselomgeving. De ene Rotterdammer heeft meer moeite om gezond te eten dan de ander, weet sociaal ondernemer Bob Richters. Met Hotspot Hutspot biedt hij het hoognodige, gezonde, én lekkere alternatief voor fastfood maaltijden. Mackenbach en Richters zijn beide te gast in de podcast ‘Stadswandelingen’.

Waarom is het belangrijk dat we nadenken over onze eetomgeving en dat er onderzoek naar wordt gedaan?

“De omgeving waarin we eetkeuzes maken heeft invloed op wat voor eten we kopen en eten. En wat we eten heeft een grote invloed op onze gezondheid”, zegt Mackenbach. “Als we niet gezonder gaan eten, zullen de zorgkosten voor ziektes als obesitas en diabetes type twee verder de pan uitrijzen.”

“Onderzoek naar de eetomgeving geeft belangrijke inzichten in wat mensen verleidt om ongezonde keuzes te maken en hoe we de eetomgeving anders zouden kunnen inrichten om gezonde eetkeuzes te bevorderen en chronische ziekten te voorkomen.”

Zout, vet, suiker. Dat vinden we allemaal lekker. Is onze keuze voor een Snickers of een Turkse pizza wel zo bewust?

“Dat zou je denken”, zegt Joreintje, “maar we maken veel van onze eetkeuzes niet heel bewust en afgewogen, maar automatisch en intuïtief. Die automatische keuzes maken we op basis van onze gewoontes, maar ook met de hulp van prikkels uit onze directe eetomgeving. “Helaas zijn veel van die prikkels voor ongezonde producten, waardoor we haast automatisch ongezond kiezen.”

Terwijl het juist belangrijk is om bewust te eten, vindt de Hotspot Hutspot eigenaar. “Gevarieerd eten is belangrijk. Een keer per week naar de McDonald’s of Bram Ladage is heus niet erg. Eet daarna sushi, haal een keer een maaltijdsalade bij de Appie, haal een vegan bowl, of kom natuurlijk bij Hotspot Hutspot een driegangenschijf van vijf eten voor 12,50 euro.”

Er geldt nog iets belangrijks: “Beweeg”, zegt de ondernemer. “Die Snickers is pas een probleem als er in plaats van een uur hardlopen, een uur bureauwerk of gamen tegenover staat.” Richters bekent dat hij zelf vaak fastfood haalt: “Ik weet het, maar ik loop wel de hele dag met van alles te sjouwen.”

De podcast is onderdeel van Erasmus Verbindt, een studenteninitiatief van de Erasmus Universiteit. Meer dan 40 EUR-studenten werken samen om de wetenschap en de Rotterdamse samenleving te verbinden. ‘Stadswandelingen’ is één van de manieren om dit te realiseren. De podcast wordt geproduceerd in samenwerking met de Gemeente Rotterdam en Omroep Rijnmond.