Huisartsen stemmen alsnog in met zorgakkoord

A doctor and her patient in a newly renovated family medicine office” by World Bank Photo Collection is licensed under CC BY-NC-ND 2.0

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) heeft alsnog besloten het zorgakkoord te ondertekenen. Tijdens een algemene ledenvergadering van de beroepsvereniging is met het zogeheten Integraal Zorgakkoord ingestemd. De huisartsen waren de laatste partij die nog overstag moest gaan.

Het zorgakkoord omvat allerlei afspraken over de zorg voor de komende jaren. De bedoeling was dat alle partijen het akkoord vorig jaar voor Prinsjesdag hadden ondertekend. Elf andere organisaties stemden in september in, maar de huisartsen weigerden omdat zij meer garanties wilden.

Zo wilden zij onder meer van de zorgverzekeraars extra tijd voor hun patiënten. Ook de verhoging van de tarieven voor zorg buiten kantoortijden was een heikel punt.

Aan die twee punten is inmiddels tegemoet gekomen, schrijft de beroepsvereniging in een verklaring. “Met dit overtuigende ja kunnen we nu als huisartsen samen verder”, zegt LHV-vicevoorzitter Aard Verdaasdonk.