Grootste daling ooit van reële lonen, koopkracht afgelopen jaar 6 procent lager

Zakaria Boufangacha is sinds mei 2017 coördinator arbeidsvoorwaardenbeleid van de FNV

[…]

Komend jaar is FNV-vicevoorzitter Zakaria Boufangacha de man die de inflatiepijn moet verlichten met een loongolf. Dat zal hij doen met ‘een aai en een klap’, zijn beproefde onderhandelingsstrategie.

Als vicevoorzitter van ’s lands grootste vakbond coördineert Boufangacha namelijk de cao-onderhandelingen die door FNV-bestuurders in verschillende bedrijfstakken en bedrijven worden afgesloten. Daarmee is hij de man die komend jaar de inflatiepijn van werkend Nederland zal proberen weg te nemen. Dat hij het werkgevers lastig gaat maken, staat buiten kijf. Eerder al presenteerde hij een centrale looneis van 14,3 procent.

‘Ferm onderhandelaar’

‘De omstandigheden zullen bepalen hoeveel onderhandelingsruimte er komend jaar is’, stelt voormalig voorzitter van de Sociaal Economische Raad (SER) Mariëtte Hamer. ‘Maar aan Zakaria’s onderhandelingstechniek zal het niet liggen.’ Onder Hamers presidium vergaderden werkgevers en vakbonden maandenlang over een sociaal akkoord dat de wildgroei van flexwerk aan banden moest leggen. Boufangacha toonde zich daarbij een ‘ferm onderhandelaar’, minder op het compromis gericht dan voorzitter Tuur Elzinga.

Hij ging de onderhandeling in met een lijst aan punten die hij per se wilde binnenhalen, herinnert Hamer zich, zoals gelijke rechten voor uitzendkrachten. ‘Sommigen vonden hem daarin te hard, als hij iets vroeg waarvan de ander al drie keer had gezegd dat hij het niet kon geven, vroeg hij het gewoon nog een vierde keer.’ Ook tekenend voor de vakbondsman: hij hield altijd wat achter de hand. ‘Er zijn momenten geweest dat er aan tafel een sfeer was van ‘we zijn er’, en dat ik naar Zakaria keek en zag: we zijn er nog helemaal niet.’