Griepvirus grijpt om zich heen: artsen roepen op alert te zijn

Photo of crying woman in red long sleeve shirt blowing her nose
Photo by Andrea Piacquadio on Pexels

Het griepvirus grijpt om zich heen en daarom moeten huisartsen, maar ook zieken thuis, alert zijn. Daarvoor pleiten ic-baas Peter van der Voort en longarts Leon van den Toorn.

Sinds twee weken heerst er een griepepidemie in Nederland, veel mensen liggen thuis ziek op bed met influenza. Maar ook in het ziekenhuis is het erg druk, ziet onder meer longarts Leon van den Toorn. Hij is naast arts in het Erasmus MC in Rotterdam ook voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose en vertelt aan RTL Nieuws dat in verschillende ziekenhuizen alle zeilen worden bijgezet om iedereen de juiste zorg te kunnen verlenen. 

[…]

‘Trek op tijd aan de bel’

In ieder geval reden tot alertheid, roepen beiden op. Waar je dan op moet letten? “Griep moet na een paar dagen overgaan. Maar als de koorts aanhoudt, of als het eerst beter gaat maar je gezondheid daarna toch opeens weer verslechtert, ga dan naar de huisarts”, zegt Van der Voort. “Als je te laat bent met antibiotica, dan heeft de ontstekingsreactie zo om zich heen gegrepen dat het niet meer goed is te verhelpen. Dan lopen artsen ook achter de feiten aan, en is de zorg complexer.”

Van der Toorn voegt toe dat zeker in deze periode, waarin mensen onlangs in grote groepen tijdens kerst en oud en nieuw bij elkaar zijn gekomen, we extra op moeten passen. “Trek op tijd aan de bel bij aanhoudende ziekte, maar pas ook extra op de komende dagen als je in grote groepen bent. Houd afstand, ventileer en was je handen.”