save up, piggy bank, teamwork
Photo by Alexas_Fotos on Pixabay

Voor het eerst in ruim een jaar kan het weer slim zijn om over te stappen naar een andere energieleverancier. Vanwege de hoge energieprijzen was je bij een nieuwe leverancier duurder uit, maar door de lage gasprijzen zijn er energiebedrijven die nu lagere tarieven aanbieden. 

Dat kan consumenten tot wel 40 procent schelen, vertelt Ben Woldring van prijsvergelijkingssite Gaslicht.com. Bij Vattenfall betaal je 3,22 euro per kubieke meter gas vanaf januari 2023, bij Budget Energie 1,92 euro.

Ook voor elektriciteit kan overstappen gunstig uitpakken, maar de verschillen in de tarieven zijn daar een stuk kleiner. 

Grote groep huishoudens

Dat scheelt dus nogal, voor ongeveer 40 procent van alle huishoudens. Want dat is de groep die volgens het ministerie voor Economische Zaken en Klimaat naar verwachting boven de verbruiksgrens van het prijsplafond uitkomt. Het ministerie is er in de berekening wel vanuit gegaan dat alle huishoudens 10 procent aan energie besparen. 

Voor vier van de tien huishoudens geldt dus dat ze het bedrag dat ze boven het plafond uitkomen uit eigen zak moeten betalen. Het plafond geldt tot 1,45 euro per kuub gas, met een maximum verbruik van 1200m3 gas. Voor wat je meer verbruikt, betaal je het verschil. 

Voor wie in een groot en/of slecht geïsoleerd huis woont, kan het dus flink schelen of je 3,22 per kuub betaalt of 1,92. In het laatste geval betaal je 47 cent zelf, bij Vattenfall 1,77.

Wanneer krijg je je jaarrekening?

Behalve je verbruik is er nog een factor die van invloed kan zijn of je wel of niet onder het prijsplafond blijft. Het heeft te maken met wanneer je je jaarafrekening krijgt. Hoe dat precies zit leggen we je in dit artikel uit

In het rekentooltje hieronder kun je opzoeken met welk verbruik je onder het prijsplafond blijft.