EU wil wind- en zonnestroom goedkoper maken

wind turbine in the blue sky
Photo by Waldemar Brandt on Unsplash

Brussel wil de elektriciteitsmarkt herzien om voorrang te geven aan goedkopere hernieuwbare energie. Onderdeel van de plannen is het loskoppelen van de gas- en elektriciteitsprijzen, om zo wind en zonnestroom goedkoper te maken.

De Europese Unie is onlangs geconfronteerd met recordstijgingen van de gasprijzen, maar ook een aanzienlijke toename van projecten voor hernieuwbare energie. EU-politici willen daarom hervormingen doorvoeren van de huidige energiemarkt. Die moeten de kosten van hernieuwbare energiebronnen loskoppelen van de duurdere fossiele brandstoffen zoals gas en steenkool en de elektriciteitsprijzen voor windstroom en zonnestroom goedkoper maken.

Dit systeem is gunstig geweest voor investeringen in hernieuwbare energie, maar betekent dat schone energie nog steeds aanzienlijk duurder is dan traditionele bronnen. Als reactie hierop stelt de EU een windfall tax voor op olie- en gasbedrijven. Ook wil het een prijsplafond voor groothandelsgas instellen om de prijzen voor de consument te verlagen.

In een ontwerpdocument stelt de Commissie de prijzen voor hernieuwbare energie meer in overeenstemming te willen brengen met de werkelijke productiekosten. De energiebron voor een wind- of zonnepark is immers gratis zodra de infrastructuur is aangelegd.