Diep in de schulden? ‘Mensen durven geen hulp te vragen’

from PxHere

Maar liefst 42 procent van de Nederlanders werd in het afgelopen jaar geconfronteerd met betalingsproblemen. Een deel daarvan zit zo diep in de schulden en oplopende rente dat er professionele hulp nodig is. Schulden kunnen worden kwijtgescholden, maar dat gebeurt niet zomaar.

Een op de vijf huishoudens heeft te maken met forse betaalachterstanden. Ruim de helft daarvan kan de schuld op afzienbare termijn aflossen, soms met behulp van deurwaarders en incasso. Een aanzienlijk deel – volgens de laatste CBS-cijfers 7,6 procent van alle huishoudens – heeft professionele hulp nodig om de schuldenlast op te lossen. Dat komt neer op bijna 600.000 huishoudens.

Bij deze groep is de schuldenproblematiek zo ingewikkeld en hoog ten opzichte van het inkomen, dat het niet realistisch is dat deze mensen zonder kwijtschelding die schulden zullen afbetalen, zegt Nadja Jungmann, hoogleraar en lector schuldenproblematiek. “Maar een merendeel van deze groep is niet in beeld bij hulpverlening. Deze mensen ploeteren voort.”

“Het is altijd belangrijk om je te realiseren dat ieder huishouden een eigen verhaal heeft, maar daarbinnen zijn wel groepen te onderscheiden”, zegt Jungmann. “Lage inkomens zijn oververtegenwoordigd, maar ook alleenstaanden. En mensen die een life event hebben meegemaakt – een gebeurtenis die je leven verandert – zoals een scheiding. Je bent daarna financieel kwetsbaarder en dan kan een financiële tegenvaller eerder problemen veroorzaken.”

Kwijtschelden van schulden door de gemeente

Het kwijtschelden van schulden is geregeld via de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs) en de Wet schuldsanering natuurlijke personen (Wsnp). Eerst wordt gekeken of de gemeente de schulden kan overnemen. Als schuldeisers het daar niet mee eens zijn, kan de rechtbank worden ingezet.

[…]

Vraag de gemeente om hulp

Hoewel de gemeente zelf ook een drempel kan zijn, is dat toch de eerste en volgens Van Heydoorn enige plek waar je moet zijn om een finale kwijting of schone lei te krijgen.

“Als je op internet zoekt op de zin ‘ik heb schulden ik heb hulp nodig’, dan komen eerst de commerciële bedrijven tevoorschijn die verdienen aan schuldhulp. Alleen de gemeente kan ervoor zorgen dat na drie jaar je restschuld wordt kwijtgescholden. En zij hebben het mandaat om pressiemiddelen in te zetten om schuldeisers over te halen om mee te werken. Dat is een groot goed. Nergens anders in de wereld kom je dat tegen.”