Anderhalve graad opwarming van de aarde mogelijk volgend jaar al een feit

A green frog on red flower
Photo by Steven Paton on Pexels

Klimaatwetenschappers zien de mogelijkheid opdoemen dat al volgend jaar de 1,5 graad opwarming van de aarde een feit wordt. Ook al is de kans daarop klein, het zou voor het eerst zijn dat een hard klimaatdoel wordt overschreden.

Dat zeggen klimaatwetenschappers nu het er steeds sterker op lijkt dat het klimaat volgend jaar in een warme ‘El Niño’-fase komt. De aarde is momenteel 1,2 graad warmer dan in de 19de eeuw – de fase voordat de mens op grote schaal broeikasgassen ging uitstoten. Volgens nieuwe modelprognoses is niet uitgesloten dat de El Niño het wereldklimaat in 2024 voor het eerst over de magische grens van 1,5 graad duwt.

Dat zou een schokmoment zijn voor de wereld. Nog maar acht jaar geleden nam de internationale gemeenschap zich plechtig voor de opwarming te beperken tot 1,5 graad. Het VN-klimaatpanel IPCC verwachtte die mate van opwarming eigenlijk pas rond het jaar 2030.

Scherp omhoog

‘De kans is groot dat er vanaf het vroege voorjaar een overgang van de huidige La Niña naar een El Niño komt’, beaamt ook KNMI-klimaatwetenschapper Peter Siegmund. Of dat genoeg is om de 1,5 graad te halen, is nu overigens nog niet te zeggen, denkt hij. ‘Ik zou begin maart nog eens kijken.’

[….

Noordelijk halfrond

Op het noordelijk halfrond overschreed de gemiddelde temperatuur al in het jaar 2020 de anderhalve graad opwarming, meldden onderzoekers een jaar geleden. Het noordelijk halfrond is inmiddels gemiddeld 1,6 graden opgewarmd, doordat er op het noordelijk halfrond meer land ligt, en land meer opwarmt dan de oceanen.

Als geheel was de atmosfeer in 2022 gemiddeld 1,18 graden warmer dan voor de industriële revolutie. Daarmee komt 2022 op plek vijf van de warmste jaren ooit gemeten, na achtereenvolgens 2016, 2020, 2019 en 2017. Een klimaatrecord was er ook: in Europa was de zomer in de metingen nog niet eerder zo warm.