human brain figurine
Photo by Natasha Connell on Unsplash

Aanzienlijk meer Nederlanders lijden volgens het Trimbos-Instituut aan psychische klachten dan enkele jaren geleden. Uit een vragenlijst die het instituut sinds 1996 afneemt, blijkt dat 26 procent van de ondervraagden zegt te maken te hebben met bijvoorbeeld een angststoornis, een depressie of overmatig alcohol- of drugsgebruik. Bij de vorige steekproef in 2009 was dat nog 18 procent.

Dat betekent dat nu 3,3 miljoen volwassenen de voorgaande twaalf maanden een stoornis hebben gehad, tegen 1,9 miljoen dertien jaar geleden. “De stijging is een groot probleem”, zegt hoogleraar psychologie van de VU Amsterdam, Pim Cuijpers. “We wisten al langer dat de cijfers hoog waren, maar dat ze zo gestegen zijn is verontrustend.”

Vooral onder jongvolwassenen werden veel meer klachten geregistreerd. Zo meldde bijna een op de twee studenten een stoornis in het afgelopen jaar, 44 procent. Dat is een verdubbeling ten opzichte van dertien jaar geleden. Opvallend is dat voor de meeste stoornissen jongeren meer klachten melden dan ouderen: 65-plussers spreken het minst van problemen.