Na het Voice-schandaal boog Nederland zich afgelopen jaar over seksueel grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. Maar wat we vergaten, is dat seksueel misbruik veel vaker binnen families en gezinnen voorkomt. We moeten kijken naar het misbruik dat de grootste ravage aanricht, vindt directeur van Centrum Seksueel Geweld Iva Bicanic.

Iva Bicanic

Bicanic wilde NU.nl wel te woord staan over 2022, maar niet zonder eerst het zwaartepunt van het gesprek te verleggen.

“Ik ben gevraagd door veel media om terug te blikken op 2022 vanwege The Voice“, vertelt ze. “Maar situaties zoals The Voice zie ik als de buitengrens van seksueel misbruik. We moeten ons weer op de hoofdweg richten, waar de meeste levens worden verwoest.” En dat is binnenshuis.

Cijfers bij seksueel misbruik

  • Jaarlijks zijn er in Nederland 100.000 slachtoffers van seksueel geweld
  • Een op de acht vrouwen is ooit verkracht. En een op de 25 mannen is ooit verkracht
  • Acht van de tien daders is iemand uit de familie- of vriendenkring
  • In de top drie plegers staan vaders, broers en opa’s. Hier vallen ook halfbroers en niet-biologische familieleden onder zoals een stiefvader
  • Bij de helft van misbruikte kinderen is er niks aan de buitenkant te zien of te merken
  • De helft van de vrouwen wordt ooit slachtoffer van een vorm van seksueel geweld

Waarom is het belangrijker om te praten over seksueel misbruik binnen families en gezinnen?

“Omdat het meeste seksueel misbruik zich thuis afspeelt onder familieleden. Vaders, broers en opa’s voeren de top drie aan van plegers, weten we uit onderzoek (zie kader, red.). We kennen allemaal wel iemand die het doet. Het klinkt gek, maar plegers zijn meestal gewone mensen.”

“Tegelijkertijd wordt thuis de grootste ravage aangericht. Het effect daar is veel groter dan in een werksituatie. Een kind moet zich veilig kunnen hechten aan degene die voor het kind zorgt. Maar als juist diegene het kind misbruikt, kan de manier van hechten aan andere mensen beschadigd raken bij dat kind.”

[…]

“Het is veel makkelijker om naar andere vormen van seksueel misbruik te kijken, zoals op de werkvloer. Zo houden we ons toch met het thema bezig, maar blijft het wel behapbaar. Daar zit wel een risico aan, namelijk dat de aandacht verslapt van de meest verwoestende vorm van misbruik.”

[…]

Waarom blijven we dan juist zo stil over deze vorm van seksueel misbruik?

“We laten ons liever afleiden van de moeilijkste vorm van misbruik. Dat het thuis gebeurt, daar begrijpen we echt he-le-maal niks van. Hoezo misbruikt een vader zijn eigen kind? Hoezo zegt dat kind niks? En hoezo heeft een moeder niets door?”

Termen als ‘seksueel grensoverschrijdend gedrag’ halen de lading eraf.

Iva Bicanic, directeur Centrum Seksueel Geweld

[…]

We willen geloven dat we in misbruikvrije straten wonen en in misbruikvrije clubs sporten.

Iva Bicanic, directeur Centrum Seksueel Geweld