Woningeigenaren in Heemstede, Bloemendaal, Westerwolde, Laren en Haarlem moeten aan de slag om hun woningen te verduurzamen. In die plaatsen staan naar verhouding de meeste woningen met een energielabel E, F of G, blijkt uit onderzoek van Natuur & Milieu. Hier staan veel huizen die voor 1945 gebouwd zijn. Ook gaat het vaak om vrijstaande huizen en 2-onder-1-kapwoningen. Die zijn slechter te isoleren dan tussenwoningen.
De best presterende gemeenten zijn Zeewolde, Almere, Lelystad, Houten, Dronten, Heerhugowaard, Nieuwegein, Barendrecht, Duiven en Purmerend. In deze tien gemeenten staan nog maar 3.500 woningen met energielabel E, F of G. De meeste woningen zijn na 1975 gebouwd.
Woningcorporaties maken inhaalslag
Milieuorganisatie Natuur & Milieu bekeek hoe het met energielabels in Nederland gesteld is. Met name bij koopwoningen en woningen van particuliere verhuurders is het mis, woningcorporaties zijn al bezig met een inhaalslag.
[…]
Verhuur
Slecht geïsoleerde huizen mogen vanaf 2030 niet meer verhuurd worden, zo wil het kabinet. Met woningcorporaties zijn al afspraken gemaakt over verbeteringen aan de huizen. Maar het kabinet wil ook particuliere huurders dwingen iets te doen aan tochtige woningen.
“Huurders zitten nu letterlijk in de kou en dat met de hoge energiekosten”, aldus Van Tilburg. Hij pleit voor hogere subsidies. Die zijn er al wel, maar dat subsidieprogramma zou uitgebreid moeten worden.
Van Tilburg: “Er is een verhuurverbod voor woningen met label E, F of G aangekondigd, maar dit is nog erg onduidelijk. Onze oproep aan het kabinet is: maak het verhuurverbod zo snel mogelijk concreet.”