Beeld ©Extinction Rebellion NOV2023

De helft van de Nederlandse bevolking vindt dat de luchtvaart zou moeten krimpen ten opzichte van voor de coronacrisis. Vooral vanaf Schiphol zouden er minder vluchten mogen vertrekken. Tegelijkertijd willen mensen volgend jaar zelf vaker met het vliegtuig op reis. Vanuit Duitsland of België vliegen is daarbij een serieuze optie, vooral als dat geld scheelt.

Er zijn nog maar weinig Nederlanders te vinden die vinden dat de luchtvaart zou moeten groeien ten opzichte van het niveau voor de coronacrisis. Dat blijkt uit een representatieve steekproef onder 1.750 Nederlanders door onderzoeksbureau Motivaction in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het onderzoek wordt ieder jaar gedaan.

In 2019 lag het maximum aantal vluchten van en naar Schiphol op 500.000. Tijdens corona werd dit niet gehaald, in het afgelopen jaar werd er weer meer gevlogen.

Hersteld van corona

Het herstel blijkt ook uit onderzoek. In de periode september 2021 tot en met augustus van dit jaar pakte een derde minstens één keer het vliegtuig voor een privéreis. In dezelfde periode een jaar eerder – toen corona nog heerste – was dit 15 procent. 

In 2022 werd – ondanks het herstel – overigens nog steeds minder gevlogen dan voor corona.