seniors, old people's home, care for the elderly
Photo by RosZie on Pixabay

Als je meer geld hebt, dan word je gemiddeld gezien ouder en je leeft ook nog eens langer in goede gezondheid dan Nederlanders die armer zijn.

Dat blijkt uit cijfers van statistiekbureau CBS. Van de jongens die tussen 2017 en 2020 zijn geboren, is voor degenen uit de rijkste gezinnen de verwachting dat ze gemiddeld iets ouder dan 83 jaar zullen worden.

Maar als je de pech hebt dat jouw ouders tot de armste 20 procent van de Nederlanders behoren, dan is de levensverwachting voor jongens nog geen 74 jaar. Dat is dus ruim negen jaar minder.

Bij vrouwen zie je een vergelijkbaar beeld. Rijke ouders die tussen 2017 en 2020 een dochter kregen, kunnen er vanuit gaan dat hun dochter gemiddeld 86 jaar zal worden, tegen maar iets meer dan 78 jaar voor dochters van de armste ouders.

[…]

AOW

Het verschil in levensverwachting tussen rijke en minder rijke Nederlanders heeft ook gevolgen voor het aantal jaren dat ze van hun AOW kunnen genieten.

[…]

En die levensverwachting is voor de rijkste Nederlanders die in de jaren 2017-2020 65 werden flink hoger dan voor de minst welvarenden.

Het verschil is bijna 4,5 jaar. Daarbij hebben de rijkste mannen gemiddeld vrijwel twee keer zoveel jaren in goede gezondheid voor de boeg dan de armste: bijna 16 jaar tegenover 8 jaar.

Bij vrouwen is het verschil iets minder groot: ruim 16 jaar tegen ruim 9 jaar.