The police is waiting for you
Photo by G-R Mottez on Unsplash

De politie moet een boete van 50.000 euro betalen omdat in de coronaperiode camera’s zijn ingezet terwijl dat niet mocht. De camera’s werden in 2020 in Rotterdam gebruikt om te checken of mensen zich aan de coronamaatregel van 1,5 meter afstand hielden.

De boete wordt opgelegd door de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). “Tijdens corona zijn in Rotterdam camera-auto’s ingezet, zonder dat hiervan eerst de privacyrisico’s in kaart waren gebracht”, zegt AP vandaag in een persbericht.

Er werden door de politie met rondrijdende auto’s gedetailleerde beelden van mensen verzameld en opgeslagen. Onderzoek heeft verder uitgewezen dat er te veel beelden werden gemaakt die niet nodig waren. Maar voor die overtreding kan de AP naar eigen zeggen geen boete opleggen.

De beelden werden gemaakt in het coronajaar 2020 gedurende vijf weken, door twee auto’s die waren uitgerust met 360-gradencamera’s.

De gemeente en de politie wilden ermee controleren of mensen wel 1,5 meter afstand hielden van elkaar. De verzamelde beelden werden bekeken in een meldkamer en doorgestuurd naar andere politielocaties.