White and Pink Gasoline Station Near Ocean
Photo by Harrison Haines on Pexels

Het grootste pensioenfonds van Nederland ABP stopt met beleggen in bedrijven die klimaatschade veroorzaken. Ondernemingen met een ontoereikend klimaatbeleid zijn te riskant om in te investeren, zegt verantwoordelijke Dominique Dijkhuis in het FD. Het zou gaan om de helft van de portefeuille.

Vorig jaar kondigde het pensioenfonds voor overheid en onderwijs al zijn vertrek uit Shell aan, omdat het energieconcern te weinig zou doen tegen klimaatverandering. Nu neemt het dus ook afscheid van andere fossiele bedrijven.

‘Sommige bedrijfsmodellen veroorzaken inherent schade aan het klimaat, daar willen we niet meer in beleggen’, zegt een woordvoerder. Namen wil ABP nog niet geven en ook niet hoe snel het afstoten van aandelen gaat, omdat de markt daar mogelijk op gaat reageren. ABP heeft voor ruim 450 miljard euro belegd.

Het pensioenfonds wil actief meewerken aan de energietransitie en wil windparken op zee ontwikkelen. ABP wil onder meer het toekomstige windpark IJmuiden Ver bouwen, met een oppervlakte van 200 vierkante kilometer een van de grootste offshore parken van Nederland.

Ook komt er een apart fonds dat geld zal steken in veelbelovende jonge ondernemingen in de energietransitie. Daarnaast wordt geïnvesteerd in warmtenetten. In 2030 wordt een kleine 7 procent van het huidige belegde vermogen in de klimaattransitie gestoken.