Eindhoven – Paaltjesweg” by Grotevriendelijkereus is licensed under CC BY-NC-SA 2.0

Bij de aanpak van het woningtekort hopen de Duitsers een opvallende troef in handen te hebben. De buitenkans staat al sinds de jaren 70 klaar: betonnen Plattenbau-flats.

Net als Nederland kampt Duitsland met een groot tekort aan woningen, iets wat de regering wil oplossen. Doel is om ieder jaar 400.000 nieuwe woningen te bouwen, waarvan een kwart bestemd is voor sociale huur.

Maar bijbouwen is niet eenvoudig. De koepelorganisatie van de Duitse vastgoedsector, GdW, is kritisch en stelt dat de regering het doel niet gaat halen. De organisatie houdt dit jaar rekening met niet meer dan 250.000 nieuwgebouwde woningen, en voor 2023 ligt de prognose op 200.000.

Snelle en goed uitvoerbare oplossingen zijn dus nodig. De herontdekking van Plattenbau biedt daarbij uitkomst.

Plattenbau als DDR-erfenis

De term Plattenbau verwijst naar flats die met name in de DDR werden gemaakt door brede platen van beton van een verdieping hoog in elkaar te schuiven. In totaal werden 1,9 miljoen Plattenbau-woningen gebouwd in de DDR.

Ook in Nederland werd deze vorm van flatbouw geregeld toegepast, onder meer in Schiedam, Vlaardingen en Rotterdam.

[…]

Woningbouw in de DDR

De meeste Plattenbau-flats werden gebouwd in de jaren 70 en 80. De aanleiding ervoor was het grote woningtekort dat na de Tweede Wereldoorlog was ontstaan. 

[…]

Toch moesten wel wat hobbels overwonnen worden. “Het draagvlak onder de bewoners was klein. Het optoppen moest ook een meerwaarde hebben voor de bewoners. Daarom hebben we het volledige gebouw gemoderniseerd”, aldus directeur Ulrich Schiller.